Spørsmål og svar om passkvalifikasjon på ESTA-søknaden

Publisert: Nov 19, 2020, Redigert: Nov 19, 2020 | Tags: ESTA Pass, ESTA-krav, ESTA Kvalifisering

Introduksjon

Hvis du er statsborger i et land som er en del av Visumfritaksprogrammet, (Visa Waiver Program, VWP) er du kvalifisert til å søke på Elektronisk System for Reiseautorisasjon (Electronic System for Travel Authorization) eller ESTA på nett. Enten du besøker i transitt eller for forretningsvirksomhet eller fritidsformål, å fullføre ESTA-søknaden på nett unngår behovet for å måtte søke om et visum så lenge besøket ditt er mindre enn 90 dager. ESTA-skjemaet bør ikke ta lenger enn 20 minutter å fylle ut, men det er vesentlig å sørge for at alle detaljene dine angis korrekt, ellers kan søknaden din bli forsinket eller avvist som et resultat av eventuelle feil eller unøyaktigheter. Én av de vanligste grunnene for en forsinkelse eller en avvisning er å ikke velge korrekt land for de relevante spørsmålene.

Hva er forskjellen mellom «Statsborgerskapsland» og Passutstedende land»?

På ESTA-skjemaet, vil søkere måtte angi landet som utstedte passet deres. «Passutstedende land» vil alltid være det samme som verdien for «Statsborgerskapsland». For eksempel, hvis du er britisk statsborger men fikk utstedt et pass fra Storbritannias konsulat i Singapore, skal du oppgi Storbritannia som «Passutstedende land» og «Statsborgerskapsland». Storbritannias konsulat er i Singapore, men det er Storbritannia som utsteder passet, ikke Singapore.

Rullegardinmenyen for både «Statsborgerskapsland» og «Passutstedende land» inneholder listen over de 39 landene som er kvalifiserte for Visumfritaksprogrammet (VWP). Hvis landet ditt ikke er del av VWP, vil du ikke kunne søke om en ESTA og vil trenge et  amerikansk visum for å besøke USA.

Hva om jeg har dobbelt statsborgerskap fra flere Visumfritaksland?

Personer med dobbelt statsborgerskap som har søkt om ESTA må bruke et pass fra et VWP-deltagende land både ved avreise fra sitt land og også ved ankomst til USA. Personer med dobbelt statsborgerskap i flere VWP-kvalifiserte land bør velge ett av sine kvalifiserte pass og bruke dette hver gang de reiser inn i og reiser fra USA. Dette vil sikre at de ikke skaper forvirring på grensen ved å ha flere reiseautorisasjoner tilknyttet mer enn ett pass.

Hva om jeg har dobbelt statsborgerskap, inkludert ett for USA?

Kun statsborgere av VWP-land er kvalifiserte for å søke om en ESTA, så om du er en naturalisert statsborger av USA og også en statsborger av et VWP-land, vil du måtte bruke ditt amerikanske pass når du reiser til USA. Selv om noen reisende kan bruke et pass utstedt av sitt andre land for reise, forventer USA at statsborgerne deres bruker sitt amerikansk utstedte pass når de reiser fra et annet land til USA, både når de reiser fra det andre landet og når de ankommer USA. Reisende anbefales å lære mer om å søke om en ESTA med flere statsborgerskap.

Hva om jeg har et nødpass?

I tilfelle et genuint nødstilfelle og om du ikke har kunnet søke om et amerikansk pass før du reiser, og du kun har et pass utstedt av et VWP-land, bør du søke om en ESTA for å reise til USA på det passet. Ved ankomst til USA, skal du bruke immigrasjonskøen for ikke-amerikanske statsborgere, da du vil reise på et ikke-amerikansk statsborgerpass.

Konklusjon

For å unngå mulige forsinkelser eller avvisninger når du søker om en ESTA, er det vesentlig å sørge for at alle søknadsdetaljer er nøyaktige. Når du fyller inn ESTA-skjemaet på nett, vil nettleserøkten kun være aktiv i omtrent 20 minutter, så det anbefales at du har passet ditt og all annen påkrevd reiseinformasjon tilgjengelig for å svare på alle ESTA-spørsmålene. Ellers, sikre at du lagrer søknadsprosessen din ofte. Dette er spesielt viktig hvis du søker på vegne av et annet familiemedlem eller en venn og kanskje ikke har tilgang til all den påkrevde informasjonen for å fullføre søknaden.

Hvis du innehar et pass fra et kvalifisert visumfritaksland og ønsker å skaffe deg en ESTA for turist-, forretnings-, medisinske eller transittformål, start søknaden din, eller besøk Vanlige spørsmål for å lære mer om ESTA.

Søk om ESTA