Sjekk ESTA-status
ESTA nyheter, informasjon og hjelp.

Hvordan bruker DHS og CBP APIS?

Redigert: aug. 25, 2023  | Tags: Grensesikkerhet, ESTA-krav

APIS er Advance Passenger Information System, et krav før avreise som gjør det mulig for Department of Homeland Security (DHS) å gjennomgå passasjeropplysninger. Passasjeropplysningene gjennomgår sikkerhetskontroller før de får lov til å gå om bord på flyet til eller fra USA. APIS brukes også ved kommersiell frakt eller seiling til eller fra USA.

APIS vil sammen med PNR-data (Passenger Name Record) gjøre det mulig for DHS å identifisere og forebygge terrortrusler og koordinere med utenlandske myndigheter og flyselskaper for å forhindre at personer av interesse går om bord.

How do DHS and CBP use APIS?
Hvordan bruker DHS og CBP APIS?

Hva er APIS?

APIS er et elektronisk system for utveksling av data som i økende grad brukes av land over hele verden. APIS er et databasert system som samler inn biografiske data fra passasjerer som reiser internasjonalt med fly eller båt før ankomst eller avreise. Flyselskaper og sjøtransportører er pålagt å samle inn denne informasjonen og sende den til Customs and Border Protection (CBP). Opplysningene som samles inn, omfatter vanligvis

  • Navn
  • kjønn
  • fødselsdato
  • statsborgerskap
  • Informasjon om pass
  • Opplysninger om reiserute

USA og de fleste EU-land krever nå at flyselskapene sender inn informasjon om passasjerene før avreise. Dette systemet er innført for å forbedre sikkerheten og kalles APIS.

Flyselskapet vil informere deg om hvilke opplysninger du må oppgi. Dette gjøres enten ved bestilling eller ved innsjekking. Hvis du er usikker på hva som kreves, kan du kontakte flyselskapet, som kan svare på eventuelle spørsmål.

Du må ikke forveksle det å oppgi opplysninger til APIS med å søke om ESTA eller visum. Du må fortsatt oppfylle innreisekravene til USA eller andre land du planlegger å besøke, i tillegg til reglene for passkontroll og tollbestemmelser.

APIS Final Rule ble publisert i 2005 og fastsatte de gjeldende kravene. APIS-kravene er allment anerkjent av internasjonale flyselskaper og rederier. I løpet av det første året etter at APIS trådte i kraft, behandlet Customs and Border Protection nesten 100 millioner passasjerer som reiste inn i USA med fly.

Hvorfor er APIS viktig?

Forbedrede sikkerhetstiltak

Før flyet eller reisen starter, gjennomgår CBP-tjenestemenn de innsendte APIS-dataene for å vurdere potensielle risikoer. Dataene gjennomgår ulike kontroller mot overvåkningslister, kriminelle databaser og andre sikkerhetsparametere for å identifisere høyrisikoindivider som kan kreve ytterligere undersøkelser.

Tilrettelegging for legitime reiser

APIS screener ikke bare for potensielle trusler, men gjør det også enklere for legitime reisende å komme inn i landet. Forhåndsscreening gjør det mulig for toll- og grensekontrollører å fokusere innsatsen sin mer presist, noe som gjør innreiseprosessen raskere og smidigere for lovlydige borgere og besøkende.

Koordinering på tvers av etater

DHS kan dele APIS-data med andre føderale myndigheter av hensyn til nasjonal sikkerhet, rettshåndhevelse, innvandring eller andre offentlige sikkerhetsformål. Dette muliggjør en helhetlig tilnærming til grensekontroll og trusselvurdering.

Slik bruker DHS APIS

Risikovurdering i sanntid

DHS bruker APIS til å evaluere passasjerer i sanntid. Ved å sammenligne passasjerdata med ulike databaser kan DHS ta umiddelbare beslutninger om hvilket nivå av kontroll som kreves for hver enkelt person.

Dataanalyse og prediktiv modellering

Avanserte algoritmer analyserer APIS-dataene for å forutsi atferdsmønstre og identifisere avvik. Dette kan omfatte plutselige endringer i reisemønstre, betalingsmåter eller reisehyppighet, noe som kan berettige ytterligere undersøkelser.

Sporing av terrorister

APIS er avgjørende for identifisering og sporing av personer som står på terroristenes overvåkningslister. Ved å motta data på forhånd kan DHS iverksette proaktive tiltak for enten å nekte ombordstigning eller forberede en arrestasjon ved ankomst.

Håndhevelse av innvandringslovgivningen

APIS hjelper også DHS med å håndheve innvandringslovgivningen. Det bidrar til å identifisere personer som har brukt opp visumet sitt for lenge eller på annen måte bryter innvandringslovene.

Slik bruker CBP APIS

Verifisering av inn- og utreise

CBP bruker APIS til å verifisere inn- og utreiseregistrene til reisende for å sikre at de overholder varigheten av oppholdet som er tillatt i henhold til visumet eller ESTA-tillatelsen.

Tolldeklarasjoner

APIS er integrert med andre systemer som behandler tolldeklarasjoner, noe som gjør det enklere for CBP-agenter å verifisere informasjonen som deklareres av innkommende reisende.

Avskjæring av ulovlige varer

APIS-data kan indikere om det er mer sannsynlig at en reisende har med seg smuglergods eller ulovlige varer, slik at CBP-agenter kan målrette inspeksjonene sine mer effektivt.

Internasjonalt samarbeid

CBP deler visse APIS-data med utenlandske myndigheter for flyvninger med avgang fra eller ankomst til disse landene, noe som bidrar til det internasjonale sikkerhetsarbeidet.

Hvordan overfører APIS data?

Transportører kan overføre APIS-informasjon før avgang ved hjelp av en av de to følgende metodene:

  • APIS Quick Query-modus, der flyselskapene kan overføre data om hver enkelt passasjer i sanntid når de sjekker inn før ombordstigning.
  • APIS Batch-overføring. Dette kan være interaktivt eller ikke-interaktivt, og krever at flyselskapene overfører alle dataene fra passasjerlisten 30 minutter før avgang.

Uansett hvilken metode som velges, vil en passasjer ikke få lov til å gå om bord før han eller hun har fått klarering av CBP.

For skip som forlater utenlandske havner med kurs for USA, forblir reglene for overføring av data fra mannskaps- og passasjerlisten uendret. I dag er de pålagt å overføre denne informasjonen i løpet av en periode på 96 til 24 timer før ankomst. APIS-data må nå overføres 1 time før avgang fra USA.

Hvorfor ble APIS innført?

Før 11. september 2001 sendte flyselskapene frivillig forhåndsopplysninger om passasjerer til USCIS, som nå er en del av CBP. APIS trådte først i kraft i 2001 i henhold til ATSA, Aviation and Transportation Security Act og 2002 Enhanced Border Security and Visa Reform Act. Etter 9/11-kommisjonen beordret den amerikanske kongressen i 2004, i henhold til Intelligence Reform and Terrorism Prevention Act (IRTPA), at DHS skulle kreve forhåndsopplysninger om alle internasjonale reisende, både med fly og båt.

Hvilken praksis har APIS når det gjelder databeskyttelse og personvern?

CBP og kommersielle transportører har identifisert beste praksis og sørget for god kommunikasjon mellom CBP og transportørene. Dette oppfyller gjeldende standarder for personvern og databeskyttelse.

Selv om APIS er et uvurderlig verktøy for den nasjonale sikkerheten, gir det grunn til bekymring for personvernet. DHS og CBP er underlagt strenge regler for lagring, bruk og deling av data for å redusere risikoen for misbruk. Likevel gjenstår det fortsatt spørsmål om omfanget av datainnsamlingen og risikoen for falske positiver.

Hva betyr APIS for reisende før de reiser?

Hvis du skal reise til et annet land, kan flyselskapet be deg om å sende inn passasjeropplysninger før avreise. I de fleste tilfeller kan du sende inn personopplysningene dine på nettet. Dette er noe annet enn å få visum eller annen klarering fra utlendingsmyndighetene. Finn ut hvilke krav som gjelder før du reiser.

Hvordan registreres opplysningene mine hos APIS?

Hvis du reiser til USA, vil flyselskapet be deg om å oppgi informasjonen fra passets øverste side med bilde, eller ditt nasjonale ID-kort hvis du reiser i Europa.

Informasjonen som kreves, omfatter fullt navn, fødselsdato, nasjonalitet, kjønn, type reisedokument (identitetskort eller pass), nummer på identitetskortet eller passet og landet der reisedokumentet ble utstedt.

Opplysningene dine blir enten registrert av en automatisk passleser ved innsjekking eller når du foretar bestillingen. Du får ikke lov til å reise hvis du ikke gir APIS opplysningene dine innen den angitte tidsperioden.

Fremtiden til APIS

Etter hvert som teknologien utvikler seg, vil APIS sannsynligvis bli mer sofistikert. Utviklingen innen maskinlæring og kunstig intelligens kan føre til enda mer nøyaktige prediksjonsmodeller, og biometriske verifiseringsmetoder som ansiktsgjenkjenning testes allerede for integrering med APIS.

Søke om ESTA før du reiser til USA.

Hvis du er statsborger i et land som er medlem av Visa Waiver Program (VWP), kan du registrere opplysningene dine hos amerikanske myndigheter på nettet med Electronic System for Travel Authorization (ESTA).

DHS anbefaler at du registrerer deg i ESTA senest 72 timer før du skal reise. Du kan sende inn opplysningene dine når som helst før den planlagte reisen.

Hvis borgere av VWP-land ikke har skaffet seg en godkjent ESTA før de reiser, får de ikke lov til å gå om bord på flyet.