Hvordan bruker DHS og CBP APIS?

Publisert: May 16, 2021, Redigert: May 16, 2021 | Tags: ESTA-krav, Grensesikkerhet

APIS er Systemet for forhåndsinformasjon om passasjerer (Advance Passenger Information System), et krav før avreise som gjør det amerikanske sikkerhetsdepartementet (Department of Homeland Security (DHS)) i stand til å gjennomgå passasjerers informasjon. Passasjerers data gjennomgår sikkerhetssjekker før de får tillatelse til å gå om bord i flyvningene sine for innreise til eller utreise fra USA. APIS brukes også for kommersiell shipping eller seiling til eller fra USA.

APIS, sammen med data fra Navneregister for passasjerer (Passenger Name Record (PNR)) vil gjøre DHS i stand til å identifisere og forhindre terroristtrusler og la dem koordinere med utenlandske myndigheter og transportører for å hindre personer av interesse fra å gå om bord.

Hva er APIS?

APIS er et elektronisk system for utveksling av data som blir brukt i økende grad av land over hele verden. Det gjør flyselskaper i stand til å overføre passasjerinformasjon til USAs toll og grensebeskyttelse (U.S. Customs and Border Protection (CBP)). Dataene som overføres inkluderer informasjonen funnet i et pass, slik som en passasjers navn, kjønn og landet passet ble utstedt i.

APIS Endelige beslutning (Final Rule) ble publisert i 2005 og etablerte de gjeldende kravene. APIS-krav er bredt anerkjent av internasjonale lufttransportører og shippingselskaper. I det første året etter at den ble effektiv, behandlet USAs toll og grensebeskyttelse nesten 88 millioner passasjerer som reiste inn i USA med fly.

Overføring av data

Transportører kan overføre APIS-informasjon før avreise ved å bruke én av de to følgende metodene:

  • APIS Rask forespørsel-modus (Quick Query), der transportører kan overføre hver passasjers data i sanntid idet de sjekker inn før ombordstigning.
  • APIS Bunkeoverføring (Batch transmission). Denne kan være interaktiv eller ikke-interaktiv og krever at transportører overfører alle dataene fra passasjermanifestet 30 minutter før avreise.

Uansett hvilken metode som blir valgt, vil en passasjer ikke få tillatelse til å gå om bord før han eller hun har blitt klarert av CBP.

For skip som forlater utenlandske havner med destinasjon i USA, forblir reglene med henhold til overføring av data fra besetningen og passasjerenes ankomstmanifest uendret. De er for øyeblikket påkrevd å overføre denne informasjonen under en periode på 96 til 24 timer før ankomst. APIS-data må nå overføres 1 time før avreise fra USA.

Hvorfor ble APIS implementert?

Før 11. september, sendte lufttransportører frivillig forhåndsdata om passasjerer til USCIS, nå en del av CBP. APIS ble først effektiv i 2001 under ATSA, Loven for sikkerhet innen luftfart og transport (Aviation and Transportation Security Act) og Loven om forsterket grensesikkerhet og visumreform av 2002 (Enhanced Border Security and Visa Reform Act). Etter 11. september kommisjonen, beordret den amerikanske kongressen under Loven om informasjonsreform og forhindring av terrorisme av 2004 (Intelligence Reform and Terrorisme Prevention Act (IRTPA)) at DHS skulle kreve forhåndsdata om alle internasjonale reisende enten via fly eller skip.

Hva er nytt ved APIS?

Den største endringen i kravet for transportører om å sende inn passasjerers informasjon før avreise er en endring i tidsrammen de har for å sende inn APIS-informasjonen.

Med hensyn til luftmiljøet, er avreise ikke lenger definert som «pushback» fra gaten, men det øyeblikket da dørene på flyet er sikret.

Databeskyttelse og personvern

CBP og kommersielle transportører har identifisert beste praksis og har sikret passende kommunikasjon mellom CBP og transportørene. Disse møter de gjeldende standardene for personvern og databeskyttelse.

Hva betyr APIS for reisende før de reiser?

Hvis du reiser til utlandet, kan flyselskapet ditt be deg om å sende inn passasjerinformasjonen din før avreisen din. I de fleste tilfeller vil du kunne sende inn personopplysningene dine på nett. Dette er separat fra å få et visum eller annen klarering fra immigrasjonsmyndigheter. Finn ut hva kravene er før du setter ut på reisen din.

APIS: Systemet for forhåndsinformasjon om passasjerer

USA og de fleste EU-landene krever nå at transportører sender inn informasjon om passasjerene sine før avreise. Dette systemet har blitt introdusert for å forbedre sikkerhet og er kjent som APIS.

Transportøren din vil informere deg om opplysningene du må oppgi. Dette blir gjort enten ved bestilling, eller ved innsjekking. Hvis du ikke er sikker på kravene, ta kontakt med transportøren din og de vil kunne svare på eventuelle spørsmål.

Du bør ikke forveksle det å oppgi opplysningene dine for APIS med å søke om en ESTA eller et visum. Du må fortsatt møte innreisekravene for USA eller ethvert annet land du planlegger å besøke, samt passkontrollregler og tollreguleringer.

Å registrere informasjonen din med APIS

Hvis du reiser til USA, vil transportøren din be deg om å oppgi informasjonen fra fotosiden (den første siden) i passet ditt, eller om du reiser i Europa, fra ditt nasjonale ID-kort.

Den påkrevde informasjonen vill inkludere ditt fulle navn, fødselsdato, nasjonalitet, kjønn, reisedokumenttype (ID-kort eller pass), nummeret på ID-kortet eller passet og landet der reisedokumentet ditt ble utstedt.

Opplysningene dine vil enten bli innhentet av en automatisert passleser under innsjekking eller når du gjorde bestillingen din. Du vil ikke få tillatelse til å reise hvis du ikke gir APIS opplysningene dine innen den spesifiserte tidsperioden.

Å søke om en ESTA før du reiser til USA

Hvis du er statsborger i et land som er medlem av Visumfritaksprogrammet (Visa Waiver Program (VWP)), kan du registrere informasjonen din med USAs myndigheter på nett med det Elektroniske systemet for reiseautorisasjon (Electronic System for Travel Authorization (ESTA)).

DHS anbefaler at du registrerer deg med ESTA ikke senere enn 72 timer før du skal reise. Du kan sende inn informasjonen din til enhver tid før din planlagte reise.

Hvis statsborgere i VWP-land ikke har innhentet en godkjent ESTA før de reiser, vil de ikke få tillatelse til å gå om bord på flyvingen sin.

Dele

FacebookTwitterYoutube

Søk om ESTA

ESTA er en nødvendig reiseautorisasjon for kvalifiserte reisende som kommer inn i USA med land, luft eller sjø for besøk på mindre enn 90 dager.

Søk om ESTA