Hva kan jeg ta med meg om bord fly til USA?

Publisert: Aug 26, 2021, Redigert: Aug 26, 2021 | Tags: Flysikkerhet, Flyplass sikkerhet

Selv om de fleste internasjonale flyselskaper følger de samme grunnreglene, er det forskjeller i detaljene på tillatte gjenstander du kan ta med deg på et fly. Du bør alltid kontrollere med flyselskapet ditt før du begynner å pakke, fordi hvis noe blir oppdaget som ser ut som om det kan være forbudt, vil bagasjen din bli åpnet og gjennomsøkt, selv om du setter en lås på den. Listen nedenfor er ikke fullstendig, men den er en veiledning for besøkende til USA. Den endelige avgjørelsen om hva du har tillatelse til å ta med på et fly ligger hos sikkerhetsbetjenten på screeningpunktet.

Hva du ikke skal ta med deg på et fly

Ikke-tillatte gjenstander

Dette er ting som kan virke harmløse, men som kan brukes som et våpen. De inkluderer væsker over den tillatte mengden, baseballkøller og liknende sportsutstyr, metallkniver og -gafler, lange skrutrekkere (over 17,5 cm), sakser (over 10 com), og korketrekkere med en kniv.

Du har tillatelse til å ha med lightere med drivstoff i håndbagasjen, men ikke i den innsjekkede bagasjen din, selv om du i enkelte land (slik som Storbritannia) må ha denne med deg i en plastpose. Fyrstikker er ikke tillatt.

Straffen for å forsøke å bringe disse gjenstandene om bord er vanligvis ikke mer enn at den fornærmende gjenstanden blir konfiskert, og i enkelte tilfeller kan det være mulig å overføre gjenstanden til innsjekket bagasje.

Forbudte gjenstander

Hvis noe er ulovlig i landet der du går om bord i flyet, vil sikkerhetsbetjenten varsle politiet, og du kan bli arrestert. Straffen kan være alvorlig, fra en bot til fengselsstraff, så det er viktig at du forstår risikoen. Enkelte ting er kanskje ikke ulovlige å kjøpe eller å ha i hjemmet ditt, men du kan ikke ta dem om bord i et fly. Disse inkluderer våpen, eksplosiver, fyrverkeri, brennbare væsker og realistiske kopier av disse gjenstandene.

Tillatte gjenstander

Elektronikk

Generelt kan gjenstander som mobiltelefoner, bærbare datamaskiner, hårfønere og reisestrykejern tas om bord i din innsjekkede bagasje eller håndbagasje, men e-sigaretter er kun tillatt i håndbagasjen din. Vær oppmerksom på at på tidspunktet dette blir skrevet, er Samsung Galaxy Note 7 ikke tillatt på noen flyselskaper i USA.

Reglene for batterier er komplekse og de varierer fra ett land til et annet. Du kan ha med deg batterier i tillatte enheter, men utøv forsiktighet når det gjelder å ta med deg ekstra batterier. Generelt er AA-, AAA-, C- eller D-type batterier tillatt i både håndbagasje og innsjekket bagasje, men du må sørge for å atskille endene hvis du har mer enn ett, for å forhindre en kortslutning. Hvis ikke i sin originale forpakning, kan du teipe endene eller plassere dem i individuelle plastposer. Løse litiumbatterier er ikke tillatt i innsjekket bagasje, men kan være tillatt i håndbagasje. Kontroller med flyselskapet om du er i tvil om kravene.

Personlige gjenstander

Gjenstander som sakser kan tillates dersom de ikke har skarpe spisser (som sikkerhetssakser) eller kortere enn 10 cm (i enkelte land 6,3 cm) lange. Negleklippere og neglefiler er også tillat, det samme er faste barberblader i høvel og engangshøvler. Enkle barberblader som ikke er i patroner er kun tillatt i innsjekket bagasje.

Spraybokser, væsker og geleer

Kvantiteter varier rundt i verden, men i USA og Canada har du tillatelse til 5 liter med opp til 70 % styrke alkohol i din innsjekkede bagasje. Det er ingen begrensning på alkohol som er av mindre enn 24 % styrke.

Du kan ta med deg spraybokser, væsker og geleer i håndbagasjen din i beholder på ikke mer enn 100 milliliter eller 100 gram, men alle gjenstander må passe i en forseglbar gjennomsiktig pose som rommer 1 liter.

I tillegg vil du ha tax-free kvoten din på sprit, tobakk og varer som, hvis kjøpt på flyplassen, du kan ta med deg om bord. Kontroller kvoten din for disse gjenstandene med flyselskapet.

Medisiner og medisinsk utstyr

Kapsler, tabletter, medisiner i væskeform, spesialmat og væsker, gelepakker, inhalatorer og sprøytenåler er tillatt, men de kan være underlagt ytterligere screening og du bør ta med deg bevis på at disse er nødvendige for reisen din, slik som en legeattest eller en resept.

Medisinske enheter som neurostimulatorer og insulinpumper er tillatt om bord, men om disse er festet til kroppen din, bør du varsle sikkerhetspersonalet på screeningpunktet og, om mulig, ta det av og sende det gjennom røntgenmaskinen. Hvis du ikke kan gjøre dette, vil arrangementer gjøres for å diskret kontrollere enhetene.

Hvis du har spesifikke medisinske eller diettbehov, er det alltid best å erklære dette på tidspunktet for bestilling og å gjøre de nødvendige arrangementene på forhånd.

Babypleieprodukter

Opptil 2 liter med brystmelk, morsmelkerstatning, soyamelk og sterilisert vann kan tas med om bord som håndbagasje hvis du reiser med babyen din. Du kan også ta med babymat og avkjølingsgelepakker i tillegg til væskekvoten din.

Tips for å gjøre screeningprosessen raskere

Sikkerhetsprosedyrer på flyplassen varierer fra ett land til et annet, avhengig av typen screeningutstyr brukt. Noen krever at du fjerner alle gjenstander fra lommene dine, enten de er av metall eller ikke, ta av deg skoene, klokken og beltet. Andre screeningprosedyrer er ikke så strenge. Her er en liste med praksiser som vil hjelpe deg raskere gjennom sikkerhetsscreeningen på enhver flyplass:

  • Hvis du har med deg en bærbar datamaskin, plasser den slik at den enkelt kan fjernes fra håndbagasjen din. Sørg for at den bærbare datamaskinen er ladet opp, da du kanskje må bevise at den fungerer.
  • Ha alle leppestiftene dine, sminken og andre små gjenstander i en gjennomsiktig plastpose som enkelt kan trekkes ut og undersøkes av sikkerhetspersonalet på flyplassen.
  • Unngå å ha på deg et belte.
  • Ha på sko uten lisser som enkelt kan tas av og på.
  • Legg alle vekslepengene dine i en pose, en liten pung eller en lommebok, og la denne ligge i håndbagasjen din.
  • Ha alle reisedokumentene dine, inkludert passet ditt, boardingkortet og kvitteringer i en liten pose som kan legges i håndbagasjen din når du ikke trenger den. Eller, legg dem i en liten pose du kan henge rundt halsen eller midjen når du går gjennom screening og under ombordstigning.
  • Hvis håndbagasjen din blir satt til siden for ytterligere screening, ikke få panikk. Sjansen er at det er helt tilfeldig. Bare smil, vær høflig mot sikkerhetsbetjenten og følg instruksjonene deres.

Konklusjon

Flyreiser kan være stressende, selv om du ikke er redd for å fly. For noen kan hele opplevelsen med å gå inn på en flyplass, sjekke inn bagasjen, turen gjennom sikkerhetskontrollen og ombordstigning i flyet være ganske skremmende, selv for den erfarne flyreisende. Med litt mer tanke og forberedelse, kan det derimot gå glatt.

Dele

FacebookTwitterYoutube

Søk om ESTA

ESTA er en nødvendig reiseautorisasjon for kvalifiserte reisende som kommer inn i USA med land, luft eller sjø for besøk på mindre enn 90 dager.

Søk om ESTA