Å søke om en ESTA hvis du nettopp har endret navn eller giftet deg

Publisert: Jan 29, 2021, Redigert: Jan 29, 2021 | Tags: ESTA Kvalifisering, ESTA Pass, Utdatert pass

Nygifte reisende som planlegger å besøke USA ved å bruke en ESTA bør være oppmerksomme på hvordan å endre navn eller gifte seg kan påvirke hvordan de fullfører søknaden sin, spesielt hvis en reisende har endret navnet sitt eller venter på et nytt pass. Den følgende artikkelen gir informasjon om å søke om en ESTA på nett med et post-datert pass og vil hjelpe søkere unngå vanlige problemer.

Hva er et post-datert pass?

Personer som skal gifte seg og planlegger en utenlandsreise etter seremonien kan søke om et post-datert pass som vil bli utstedt i deres fremtidige navn som gift før bryllupet faktisk har funnet sted eller ekteskapet registrert. Du kan reise på ditt eksisterende pass med pikenavnet ditt, men det anbefales at du tar med deg en kopi av vigselsattesten deres og også kontrollerer at pikenavnet ditt vil regnes som gyldig av landet du reiser til.

Hvordan få et post-datert pass

Det viktigste punktet når man søker om et post-datert pass, er å tillate nok tid. Ideelt bør du søke omtrent tre måneder før bryllupet ditt for å gjøre rom for eventuelle vanskeligheter i prosessen, for eksempel om søknaden din er sammenfallende med en periode med økt forespørsel. Hvis du har ventet til siste øyeblikk, er ditt beste alternativ å reise på ditt eksisterende pass, og endre dokumentene dine til navnet ditt som gift etter at du returnerer.

Hvis du slipper opp for tid, men fortsatt er bestemt på å ha et pass med det nye navnet ditt, kan du betale den ekstra avgiften for Fast Track-tjeneste, om denne er tilgjengelig. Ved å bruke en fremskyndet tjeneste, kan du motta det nye passet ditt innen en uke eller mindre.

Ytterligere implikasjoner å vurdere

Avhengig av din individuelle situasjon, er det et par ytterligere punkter å vurdere som kan påvirke din avgjørelse om å søke om et post-datert pass.

  • Kostnad - Hvis du har flere år igjen på ditt eksisterende pass, er det verdt å tenke på at et nytt vil koste 570 NOK for norske passinnehavere.
  • Andre reiseplaner - Fordi det eksisterende passet ditt må gis opp når du sender inn søknaden din, og ditt post-daterte pass ikke vil være gyldig før etter bryllupet ditt, vil du ikke kunne reise utenlands i mellomtiden.
  • Hvis bryllupet avlyses - Hvis bryllupet avlyses av en eller annen grunn, må du returnere det post-daterte passet til passkontoret og søke på nytt om et nytt med pikenavnet ditt.
  • Dobbelt statsborgerskap - Hvis du har et ikke-britisk pass fordi du har dobbelt statsborgerskap, må navnene på begge samsvare. Hvis de ikke gjør dette, få detaljene på det ikke-britiske passet ditt endret før du søker om et post-datert britisk pass.
  • Gifte seg utenlands - Du vil ikke kunne søke om et post-datert pass hvis du gifter deg utenlands, fordi du trenger et pass med pikenavnet ditt for å starte og avslutte reisen din.

Kan jeg søke om en ESTA med et post-datert pass?

Britiske statsborgere som har søkt om et post-datert pass vil ikke kunne søke om en ESTA før passet blir gyldig den dagen ekteskapet registreres. Hvis du ikke har nok tid mellom bryllupet og ankomst til flyplassen, anbefales det at du ber en slektning eller venn om å søke om en ESTA på dine vegne.

Hvis en statsborger av et annet Visumfritaksland (Visa Waiver Program, VWP) har fått godkjent å kunne reise til USA, men så endrer navnet sitt for eksempel på grunn av skilsmisse eller ekteskap, må de søke om en ny ESTA for de reiser. Søkere anbefales å søke minst 72 timer før reisen sin, men diverse omstendigheter kan gjøre det upraktisk.

Kan jeg bruke passet mitt med mitt tidligere navn?

Hvis du innehar et pass med et tidligere navn, men du har endret navnet ditt av grunner som ekteskap eller skilsmisse etter at det er utstedt, er du kvalifisert til å sende inn en søknad med ditt tidligere passnavn og -nummer. Søknaden din skal gjøres under navnet som oppgis på passet, men når du svarer på spørsmålet om du er kjent ved andre navn eller alias, fullfør skjemaet ved å angi det nye navnet ditt. Du kan reise med et pass i ditt tidligere navn og en billett i ditt nye navn, men du bør ta med deg eventuelle juridiske dokumenter slik som vigselsattesten din eller skilsmissepapirer for å bevise forbindelsen mellom navnet på passet ditt og det nye navnet ditt.